Siemens Gamesa kommer att hålla fast vid sin vinddominans till havs

Siemens Gamesa har en marknadsandel på cirka 60 procent när det gäller havsbaserad vind, men det kan vara svårt för företaget att behålla en så stor andel när marknaden växer och konkurrensen ökar. Foto: Siemens Gamesa

Marknaden för havsbaserad vind domineras av Siemens Gamesa, och enligt toppchef Andreas Nauen har företaget inte för avsikt att bli av med titeln som marknadsledare, även om både Vestas och American GE har höjt aktiviteterna.

- Tysk-spanska Siemens Gamesa kommer att behålla sin roll som marknadsledare inom havsvind. En marknad som också Vestas har höga förväntningar på, skriver danska tidningen Børsen.

- Vi vet vad vi gör. Vi har en ledande teknik, en bra meritlista och en bra volym. Således kan vi också öka volymerna, säger VD:n till Børsen.

- Jag är inte säker på att vi kan behålla en marknadsandel på 60 procent, men minst 50 procent är målet vi strävar efter, säger Andreas Nauen.

Energiutvecklarna förväntas kunna delta i ett rekordstort antal anbud till havs där en havsbaserad vindturbinleverantör ställs under prov och detta kan resultera i lukrativa avtal.

Vestas direktör har vägrat att stå för en intervju med Børsen, men redan i februari tillkännagav Siemens Gamesa ambitioner att bli marknadsledande. Men företaget ville då inte sätta upp något marknadsandelsmål.

Vestas tog ett steg nyligen i riktning mot den första ordern för det nya havsbaserade vindkraftverket på 15 megawatt, när EnBW valde företaget som den föredragna leverantören för ett tyskt projekt.