Åland bygger ut vindkraften

Vindkraft på Lilla Båtskär i Åland. Foto: Creative Commons, kredit. Esquilo

 

 

 

 

Vindkraften på Åland byggs nu ut i snabb takt. Ön började bygga ut sin vindkraft i början av 1990-talet. Henrik Lindqvist, vd för vindkraftföretaget Allwinds, har varit med från början. Han är också projektledare för projekt Långnabba som består av tio vindkraftverk på Eckerös sydspets.

 – Ålänningarna har alltid levt av, med och för vinden. Till exempel hade vi ju en stor segelfartygsflotta en gång i tiden, säger Lindqvist, till tidningen Hufvudstadsbladet.

Det var i slutet av 1980-talet som Ålands landskapsstyrelse beslutade att satsa på ett modernt vindkraftverk. Ålands teknologicentrum fick i uppgift att bygga verket.

Det första vindkraftverket, Vinghals, stod klart på Sottunga i januari 1992.

År 1995 byggdes verket Preciosa, som fick sitt namn efter det första åländska segelfartyget som seglade över Atlanten.

Efter det kom större investerare in i bilden. Aktiebolaget Ålands Vindkraft bildades. Fram till ungefär år 2000 byggde andelslaget och aktiebolaget vindkraftverk i gemensam regi. Sedan gick Åland med i den öppna nordiska elmarknaden.

Projekt Båtskär startade år 2002 och beviljades 3 miljoner euro i EU-finansiering.

Projekt Båtskär startade sommaren 2000. En succé, enligt Henrik Lindqvist. Projektet blev något av en isbrytare för framtida projekt.

Nästa stora projekt som är på gång är något som Lindqvist kallar Östra skärgården, en vindpark som ska placeras söder om öarna Kumlinge och Seglinge. Vindparken ska bestå av cirka 35 vindkraftverk.

– Budgeten är i dag omkring 300 miljoner, vilket är enormt med åländska mått, säger Lindqvist till dagstidningen Hufvudstadsbladet.