Sweco tilldelas energiöprojekt för 50 miljoner

Den danska regeringen planerar att bygga två energiöar till en kostnad av hundratals miljarder kronor. De stora vindkraftsparkerna ska hjälpa landet att klara klimatmålen till 2030. Foto: VindØ/Youtube

Sweco har valts ut som teknisk rådgivare för energiön i Nordsjön av den danska energimyndigheten med ett preliminärt fyraårigt avtal.

Arkitekten och ingenjörskonsulten Sweco har fått i uppdrag att fungera som teknisk rådgivare för den danska energimyndigheten i samband med upprättandet av energiön i Nordsjön. Sweco kommer att bistå i förberedelserna där öns byggplan kommer att erbjudas.

- Vi har satt ihop ett starkt team för att hjälpa den danska energimyndigheten att omfatta och erbjuda uppgifter om planerna. Energiön kommer att vara den första i sitt slag i världen och därför kräver det nytt tänkande, innovation och interaktion mellan partnerna för att säkerställa implementering av detta unika projekt. På Sweco har vi unik kunskap inom arkitektur, energi, hamnar och marina strukturer, säger Tore Lucht, affärsenhetschef på Ports & Geotechnics på Sweco.