Iberdrolas VD utreds för spionage

Galan och tre andra Iberdrola-chefer kommer att utredas även för påstådd bestickning, brott mot integritet och bedrägeri i kommersiella dokument. Foto: Iberdola

Den spanska högsta domstolen har inlett en undersökning av energibolagets VD Ignacio Galan och tre andra Iberdrola-direktörer för spionage, intrång i privatlivet, korruption och förfalskning under åren 2004 - 2017, skriver tidningen El Pais.

Domstolen kommer att undersöka Galans förbindelser med f.d. polischefen Jose Manuel Villarejo, som bedrev ett underrättelsetjänsteföretag och som släpptes ur fängelset i mars 2021 efter tre års förvar på grund av en annan rättssak som handlade om påstådd penningtvätt och mutor till tjänstemän.

Den prestigefyllda tidningen "Harvard Business Review" valde Iberdrolas president och VD, Ignacio Galán, till en av de fem bästa företagsledarna i världen, i 2019 års upplaga av tidningens årliga ranking.

Iberdrola meddelade nyligen att Galan och de tre cheferna inte hade gjort något fel och att företaget och dess chefer var öppna för samarbete med rättsliga myndigheter.

I Spanien leder det inte nödvändigtvis till åtal att bli utsatt för utredning. Inga formella anklagelser kan väckas förrän den första fasen av utredningen är klar.

Högsta domstolen kommer att undersöka huruvida Iberdrola anlitade Villarejo för att spionera på fotbollsklubben Real Madrids styrelseordförande Florentino Perez när Perezs byggföretag ACS (ACS. MC) försökte säkra en plats i Iberdrolas styrelse 2009.

Spaniens högsta domstol kommer också att undersöka huruvida Iberdrola gav Villarejo uppdrag att bekämpa lokalt motstånd mot ett kraftverk i södra Spanien och för att få information om Manuel Pizarro, f.d. ordförande för företaget Endesa.

ACS och Endesa var dock inte tillgängliga för kommentar.

Iberdrola, Spaniens näst största företag och världsledande inom vindkraft, har tidigare sagt att de anlitade Villarejos säkerhetsföretag Cenyt från 2004-2009 och 2012-2017 och gjorde detaljerade betalningar i form av 17 fakturor.

I maj berättade Iberdola att tre tidigare interna utredningar i frågan inte funnit några bevis för brott mot företagets interna uppförandekoder, men att fallet hade orsakat "betydande skada för företagets anseende".

Fullmaktsrådgivare ISS underrättade aktieägarna inför ett årsmöte nyligen att utredningen gav anledning till oro för företagets rykte.

Men Iberdolas styrelse anser att resultatet av den pågående rättsliga utredningen kan motivera senare anklagelser mot ledningen.

Andra framstående spanska företag, inklusive långivaren BBVA och energiföretaget Repsol, har dragits in i utredningen kring Villarejo.

Iberdrola-aktierna minskade med 1,5 procent nyligen vid 11:16 GMT.