ScottishPower startar byggandet av Storbritanniens första hybridelektriska sol-el-lagrings- och vindkraftanläggning

Byggandet av en innovativ hybrid-sol-lagrings-vindkraftanläggning startades nyligen av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Bild: ScottishPower

Byggandet av en solpark på 10 megawatt som en del av Storbritanniens första hybrida solcells-, energilagrings- och vindkraftanläggning inleddes nyligen officiellt.

Projektets 10 000 solpaneler som installeras på Carland Cross-anläggningen i Cornwall i södra England ska komplettera det befintliga 20 megawatt stora vindkraftsparken och ett batterilagringssystem på 1 megawatt.

För första gången har dessa tekniker kombinerats. Tillsammans ingår dessa tekniker i en bredare planerad portfölj av hybridplatser av Iberdrola-ägda ScottishPower.

Detta sol- och lagringsprojekt tillkännagavs först i slutet av 2019, efter att företaget ansökte om att få bygga en 40 megawatt stor solkraftspark med 10 megawatts batterilagring i Skottland med stöd av en privat el-anslutning med läkemedelsjätten GlaxoSmithKline.

Planer på att installera en 40 megawatt stor solfarm och batterilagringsanläggning på 50 megawatt på platsen för Whitelee vindkraftpark, för närvarande Storbritanniens största vindkraftspark på land, pågår också. Syftet är också att stödja produktion av grön vätgas.

Solcellerna som installeras på Carland Cross-anläggningen förväntas starta exporten senare i år och kommer att följas av ytterligare två solparker vid ScottishPowers vindkraftparksareal.

- Det råder ingen tvekan om att vi håller tidtabellen. Hastighet är avgörande, men vi har en enorm möjlighet och vårt budskap är tydligt. Om vi lyckas halvera produktionstiden kommer vi att kunna fördubbla investeringen och det kommer att medföra betydande och bestående förändringar, säger Keith Anderson, VD för ScottishPower.

Storbritannien fortsätter att öka solenergiexpansionen och rörledningen för nya markmonterade anläggningar når nästan 17 gigawatt i slutet av april 2021, med 800-900 megawatt. Nya anläggningar uppstår varje månad enligt Solar Medias senaste marknadsundersökning.

Bara i mars presenterade Statkraft två nya projekt med en sammanlagd kapacitet på 84 megawatt som ska utvecklas i Cornwall och ett tredje på 41,5 megawatt-projekt i Suffolk som ska paras ihop med ett batteriprojekt på 55 megawatt, samtidigt som företaget Lightsource bp nyligen avslöjade att det skulle använda nästan 20 miljoner brittiska pund av statliga medel för att utveckla ett soldrivet grönt vätgasprojekt vid South Wales Industrial Cluster.