Start för internationellt forskningscentrum inom vindkraft

Vindkraft i fokus. Internationellt forskningscentrum har öppnats i Norge. Foto: Shaun Dakin

Forskningscentret NorthWind, som kommer att bedriva forskning i Norge kring vindkraft, startade nyligen med sin första bolagsstämma. Centrets mål är att göra vindkraft billigare, effektivare och mer hållbart. Ett primärt fokusområde kommer att vara havsvind.

Centerchef och chefsforskare på SINTEF, John Olav Tande, säger att stora kostnadsbesparingar är inom räckhåll för både flytande och bottenfasta havsbaserade vindkraftparker, men att reduceringarna inte kommer av sig själva:

- Huvudvägen till framgång för havsbaserad vind är som ett rep som består av tre trådar: utveckling, forskning och innovation. I NorthWind kommer vi att bidra till att stärka exakt två trådar, nämligen forskning och innovation.

När det gäller den sista tråden, utveckling, presenterades det goda nyheter nyligen, då olje- och energiministeriet avslöjade i en rapport till norska Stortinget att de är för en storskalig utveckling av havsvind.

NorthWind samlar över 50 partners från forskningsinstitut och industri över hela världen. Centret leds av SINTEF, med forskningspartners NTNU (Norska universitetet för vetenskap och teknik), NINA (Norsk institut för naturforskning), NGI (Norska geotekniska institutet) och UiO (Universitetet i Oslo).

NorthWind finansieras av partnerna och Norges forskningsråds plan Forskningscentra för miljövänlig energi.

Ta reda på mer om NorthWind genom att besöka webbplatsen: www.northwindresearch.no