Acciona startar grön energiverksamhet på börsen

Acciona S.A. är ett spanskt konglomerat som är verksamt inom byggnadskonstruktion, anläggningsteknik och infrastruktur samt inom fastighetssektorn. Acciona är noterat på Madrids börs. Huvudkontoret ligger i Alcobendas nära Madrid. Acciona leds av José Manuel Entrecanales. År 2014 omsatte koncernen 6,499 miljarder euro med ett resultat före skatt på 277 miljoner euro och hade 33 559 anställda. Foto: Acciona

Enligt Reuters kommer Acciona att kunna se fram emot en värdering som är tio gånger så stor som affärsenhetens resultat, som hamnade på cirka 1 miljard dollar 2020.

Börsplanerna går framåt för det spanska energiföretaget Acciona, som planerar att skicka en del av sin verksamhet inom förnybar energi till börsen.

Det skriver Reuters, efter att företagets CFO, Jose Angel Tejero, på fredag ​​deltog i en telekonferens med analytiker.

- Listningen är på rätt spår och bör slutföras under första halvåret, sade CFO:n till Reuters.

Målet är att skaffa nytt kapital, som kommer att användas för att bygga mer vind- och solparker och för att minska skulden.

Företagets VD Jose Manuel Entrecanales har tidigare inte velat lägga ut siffror på hur mycket pengar han förväntar sig att samla in vid börsintroduktionen.

Enligt Reuters kommer dock företaget troligen att kunna se fram emot en värdering som är tio gånger så stor som affärsenhetens resultat, som hamnade på cirka 1 miljard dollar 2020.

Acciona har som mål att fördubbla sin installerade kapacitet i slutet av 2025, så att företaget vid den tiden har minst 20 gigawatt (GW) fördelat på förnybara energikällor som sol och vind.

Samtidigt borde den ha vuxit till 30 gigawatt 2030, skriver Bloomberg News.

I slutet av 2020 hade den gröna affärsenheten installerat kapacitet för 10,7 gigawatt i 16 länder, skriver Bloomberg News.