Sydbank: Siemens Gamesas nedgradering indikerar motvind i branschen

Det gäller att undvika fåraktiga beslut även i energibranschen. Foto: Creative Commons Lic. kredit: Keepwakin

- Det finns en risk att Vestas kommer att följa med konkurrenterna och länderna till lägre nivåer, bedömer Sydbank, som dock också ser vissa fördelar i detta för den danska turbintillverkaren.

Ett förtydligande från Vestas rival Siemens Gamesa ökar sannolikheten för att även Vestas kommer att nå den låga ändpunkten i sin egen prognos, uppskattar Sydbank.

Banken upprepar dock "köp" -rekommendationen från Vestas.

Siemens Gamesa upprätthöll förväntningarna på en rörelsemarginal på 3-5 procent på fredagen, men förväntar sig nu intäkter på 10,2-10,5 miljarder euro i år mot tidigare 10,2-11,2 miljarder euro.

Nedgraderingen är motiverad av det faktum att orderingången för landbaserade turbiner anländer senare än väntat, och samtidigt försenas turbinernas uppställning av covid-19-pandemin. Dessutom rapporterar Siemens Gamesa motvind från högre råvaru- och leverantörspriser.

- Siemens Games nedgradering indikerar att effekten är betydande. Vestas har under en lång period visat bättre verksamhet än sina konkurrenter, och därför är vår förväntan också att Vestas kommer att drabbas lite mindre hårt av situationen, skriver Jacob Pedersen, chef för aktieforskning på Sydbank, i en anteckning.

 Konkurrenten kommer att bestämma priserna

Siemens Gamesas priser på vindkraftorder på land sjönk under kvartalet, men företaget påpekade vid den efterföljande telekonferensen att det håller på att överföra de högre kostnaderna till kunderna i nya kontrakt.

- Räkenskaperna saknar således inte helt positiva faktorer ur Vestas synvinkel. Siemens Gamesa påpekar också att företaget fortfarande prioriterar lönsamhet högre än tillväxt. Detta stärker Vestas möjligheter att behålla sin marknadsandel på kort/medellång sikt, bedömer Jacob Pedersen.

Han noterar också att Siemens Gamesa tillkännager ett rekordantal erbjudanden de närmaste åren och ser fram emot de långsiktiga utsikterna.

Siemens Gamesas aktie föll nyligen, då den danska värdepappersmarknaden stängdes på grund av en stor helgdag, med 1,8 procent till 30,10 euro.

Vestas-aktien har minskat med 2,5 procent till DKK 251 efter aktieöppningen.