Solarcentury blir en del av Statkraft

Norska Statkrafts ingenjörer inspekterar Ringedals kraftverk. Foto: Statkraft

Det norska energibolaget Statkraft införlivar efter förvärvet i november 2020 officiellt ett solenergiföretag i verksamheten.

Det har gått några månader sedan Statkraft tillkännagav sitt förvärv av det brittiska solenergiföretaget Solarcentury, och nu har de två gått samman.

- Vi är glada att kunna räkna med ​​Solarcentury-teamet i Statkraft. Integrationen av våra team hjälper oss att bli ett av de ledande företagen inom förnybar energi i världen, säger Birgitte Ringstad Vartdal, chef för European Wind and solar på Statkraft.

- För att kunna begränsa koldioxidutsläppen och övergången från fossila bränslen behöver vi betydande förändringar i våra energisystem. Att investera i produktion av förnybar energi - inklusive solenergi och vindkraft - och ett grönare nät är avgörande för varje lands resa i riktning mot nollutsläpp."

Statkraft har som mål att utveckla 8 gigawatt vind- och solkraft fram till 2025. Detta inkluderar projekt från Statkraft Ireland för 278 MWp på två solkraftverk i Irlands första auktion för förnybar energi. Byggandet påbörjas 2021 och projektet kommer att vara bland de första solkraftverken som byggs i landet.

Med Solarcentury har det norska företaget fått tillgång till en projektportfölj på 6 gigawatt i både Europa och Sydamerika. Solarcenturys projekt omfattar flera marknader, inklusive Spanien, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike, Italien och Chile.

Sedan förvärvet i november har Solarcentury slutfört byggandet av 550 MWp, nått viktiga milstolpar på 1,22GWp och lagt fram planering för ytterligare 423MWp, inklusive 110MWp i Storbritannien.

- Vårt team är glada över att få fortsätta att växa som en del av Statkraft. Under Solarcenturys 22-åriga historia hjälpte företaget solenergi att bli mainstream, och våra projekt genererade 6 miljarder kilowattimmar ren el.  Som en del av Statkraft, kommer vår position på marknaden bli starkare än någonsin tidigare. Vi blir Europas största producent av förnybar energi, säger Barbara Flesche, tidigare VD för Solarcentury, nu CFO för europeisk vind och sol på Statkraft.