Åtta forskare från den danska vindkraftsindustrin anses ha haft kontakter med ett kinesiskt talangprogram som enligt FBI bedriver industrispionage.
Kina har rekryterat vindkraftforskare i västlliga länder under flera år. Detta har möjliggjorts genom det så kallade "1000 Talents" -programmet, där forskarna med all sannolikhet har fått betalt för tekniska upplysningar, skriver dagstidningen Politiken.
Enligt tidningen har minst åtta forskare anslutna till danska universitet samt Vestas och Siemens Gamesa anställts genom talangprogrammet, vilket av FBI betraktas som ett hjälpmedel för industriellt spionage. Tre av forskarna ska ha fortsatt med att arbeta i Danmark utan att informera sina arbetsgivare om detta.
Tidningen Politiken drar paralleller till amerikanska fall där forskare har missbrukat offentliga medel och utfört olagliga överföringar av forskningsresultat till Kina.
Branschorganisationen Wind Denmark betraktar det som har hänt, som ytterst problematiskt och avser att ta upp frågan till allmän debatt.
Den kinesiska ambassaden i Danmark har inte kommenterat Politikens uppgifter.
Producent togs för spionage
Det är inte för första gången som kinesiska aktörer har stulit vetenskapliga kunskaper från den danska vindkraftsindustrin.
Massmedier berättade hur Kinas största turbintillverkare Sinovel, 2018 förklarades skyldig i domstol i USA efter att ha dömts för stöld av teknik från den amerikanska underleverantören American Superconductor (AMSC).
Sinovel betalade slutligen 57,5 miljoner dollar till AMSC, som före företagets nedläggning hade uppskattat att företaget kunde ha förlorat upp till 800 miljoner dollar på grund av teknikstölden.
Fallet handlade specifikt om att en anställd i AMSC överlämnade källmaterial om programvaran som AMSC använde för att styra vindkraftverk. Den anställde ska ha mutats med 1,7 miljoner dollar för förmedling av dessa uppgifter.