Bidens klimatmål sprider miljarder över Vestas och Ørsted

President Bidens meddelande har skickat aktier i luften hos de danska företagen Vestas och Ørsted, som båda kan dra nytta av ett ökat politiskt fokus på grön energi.Foto: Stanford University. Photo credit: Karsten Würth / Unsplash)

Aktierna i Vestas och Ørsted har ökat med 23 och 26 miljarder danska kronor efter tillkännagivandet av USA: s nya klimatmål.

 USA: s president Joe Biden presenterade på torsdagen ett mål som innebär en halvering av USA: s växthusgasutsläpp fram till 2030.

Vestas-aktien steg 9,5 procent till 1 319 danska kronor, medan Ørsted ökade med 6,7 procent till 981,40 danska kronor.

I kronor och ören räknat har Ørsteds värde ökat med 26 miljarder DKK till 412,5 miljarder DKK. Vestas värde har ökat med 23 miljarder DKK till 266 miljarder DKK.

 Vestas producerar och uppför vindkraftverk, medan Ørsted ansvarar för att utveckla och äga vindkraftparker.

 På Sydbank påpekar chef för aktieforskning Jacob Pedersen, som följer vindkraftsindustrin noga, att budskapet från Joe Biden kan vara värt en massa pengar.

 Han påpekar att rapporten kommer som en förlängning av att Europaparlamentet på onsdagen enades om att minska koldioxidutsläppen med 55 procent till 2030.

- De två ambitiösa politiska målen är extremt viktiga signaler i den miljöagenda som för närvarande dyker upp runt om i världen."

- Det finns en lång väg att gå för att nå de ambitiösa målen, och inte alla mål har godkänts än, men riktningen är tydlig.

- Riktningen är guld värd för Vestas. Företaget befinner sig i en avundsvärd position som världens största tillverkare av vindkraftverk.

- Vestas är således en leverantör av lösningar som är centrala för att främja hållbarhetsagendan och uppfylla politikernas ambitiösa mål, säger Jacob Pedersen i en skriftlig kommentar.

Bidens mål är emellertid ett icke-bindande löfte. USA:s tidigare mål i Parisavtalet har varit en nedskärning på mellan 26 och 28 procent fram till 2025 jämfört med utsläppsnivån 2005.