General Electric vinner tyskt kontrakt med nya 6-megawattsturbiner

General Electrics rotorblad storlek XXL transporteras på en motorväg. Foto General Electric

Den amerikanska turbintillverkaren fortsätter sitt inträde på den tyska marknaden med ett köpeavtal totalt på 300 megawatt, varav den första tredjedelen ska tillverkas i en begagnad kolgruva.

Det tjeckiska energiföretaget EPH är förmodligen mest känt som en producent av kolkraft. Men tjeckerna har uppenbarligen också ett slags öga för vart vind- och koldioxidkvoterna är på väg.

I vilket fall som helst har det via dotterbolaget EP New Energies (EPNE) ingått ett köpeavtal med General Elecric för vindkraftverk på 300 megawatt som ska installeras runt om i Tyskland.

Detta ska ske på ett sätt som mycket direkt indikerar övergången till ny energi. På uppdrag av det delvis EPH-ägda kolföretaget Leag utvecklar EPNE därmed Forst-Briesnig II-projektet, som ska sätts i verket i dagbrottet i Jänschwalde nära gränsen till Polen.

En ansökan har lämnats in för projektet, som omfattar 17 vindkraftverk, och som beslutas i år, så att byggandet kan börja 2023.

För GE kan emellertid avtalet också sägas vara ett tidens varumärke.

- Vi är ganska entusiastiska över att vara bland de första som använder turbiner i 6 megawatt-klassen, som är bland de modernaste turbinerna på marknaden. Inte minst eftersom avtalet är anmärkningsvärt för dess omfattning i Tyskland och kan betecknas som "Premier League", säger EPNE-regissören Dominique Guillou.

- Vi är också glada över att kunna leverera vindkraftverk till EPNE:s första vindprojekt i Tyskland. Projekten i tidigare brunkolgruvor symboliserar övergången från konventionell elproduktion till förnybar energi, och vi är stolta över att kunna bidra till den tyska energiomställningen med våra 6.0-164-turbiner, säger GE: s försäljningschef för Centraleuropa, Klaus Rogge.