DSV investerar kraftigt i transport av vindkraftverk

Vestas och DSV kom nyligen överens om ett gigantiskt partnerskap som innebär att transportjätten kommer att ansvara för vindkraftverkens logistik till och från Vestas fabriker över hela världen. Foto: DVS

Vindkraftlogistik är det största projektområdet för DSV globalt. Koncernledningen ser det som ett strategiskt fokusområde som blir viktigare eftersom allt fler länder vill ha mer grön energi.

I vindkraftindustrins begynnelse krävde transporten av ett vindkraftverk inte mycket mer än vid transporten av några godtyckliga konsumtionsvaror. Alla delar av ett vindkraftverk kunde placeras i en ganska vanlig fraktcontainer. Detta är inte längre möjligt.

- Vi hoppas att DVS kan ta över många av de samarbetsavtal som vi har med nuvarande underleverantörer, så att de fortsätter att vara en del av systemet, säger Vestas kommunikationschef Anders Riis.

DSV är en global leverantör av transport- och logistiktjänster med huvudkontor i Hedehusene i Høje-Tåstrups kommun väster om Köpenhamn. Det ägs av det på Köpenhamnsbörsen börsnoterade DSV Panalpina A/S.

Företagets namn är en akronym för De Sammensluttede Vognmænd, som bildades 1976 och som har genomgått flera namnbyten och omstruktureringar sedan dess. Senast köptes Panalpina Welttransport (Holding) AG i Basel i augusti 2019.