Iberdrola förstärker greppet om japansk havsbaserad vindkraft

Under de senaste åren har en mängd spelare från den globala vindkraftindustrin sökt sig till Japan. Foto: Iberdrola

Efter det senaste förvärvet av en rörledning inom ramen för ett 3 gigawatt-projekt kommer det spanska energiföretaget också att utveckla ett mer avancerat projekt på 600 megawatt.

Japan kommer att vara en av de många marknaderna där Iberdrola kommer att spela en viktig roll för havsbaserad vind. Detta bekräftades av det spanska energiföretaget redan under hösten i och med köpet av projektledningen Acacia Renewables med kapacitet på 3,3 gigawatt, och nu manifesteras riktningen med en investering i projektet Seihoku-oki på 600 megawatt.

Detta projekt förväntas kunna bli en del av Japans andra stora leverans av havsbaserad vindkapacitet, vilket förväntas nästa år.

Specifikt köper spanjorerna in sig som medutvecklare tillsammans med den japanska utvecklaren Cosmo Eco Power och ingenjörsföretaget Hitz. Bakom Hitz finns ett konglomerat med något mer västerländsk namnigenkänning, Hitachi Zosen, som under våren 2019 grundade utvecklingsföretaget bakom Seihoku-Oki, som ligger i norra Aomori-prefekturen.

Iberdrolas andra utvecklingsprojekt i landet förväntas bli en 1,2 gigawatt stor Acacia-rörledning, som är uppdelad i två projekt. Det kommer att kunna tas i drift från och med 2028. Liksom de övriga fyra projekten, kommer detta förehavande att genomföras tillsammans med Macquaries Green Investment Group (GIG).

Efter långa överläggningar har den japanska regeringen satt upp ett mål att etablera 10 gigawatt havsvind fram till 2030, medan 30-45 GW bör installeras senast 2024. Ett mål som stödjer Japans ambition för koldioxidneutralitet fram till 2050.