Danmarks största energibolag Andel tar över majoriteten av handelsföretaget Energi Danmark, medan Nrgi också ökar sin ägarandel. De återstående fyra aktieägarna kommer att köpas ut.
Styrelseordföranden i Andel, Jesper Hjulmand, ser förvärvet av majoritetsandelen i Energi Danmark som ett naturligt resultat av konsolideringen inom sektorn, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Hackare på gång
Två danska energiföretag använder IT-systemen där hackarna har installerat så kallade bakdörrar.
Dansk Energi anser att de viktigaste företagen i den danska infrastrukturen i framtiden måste lagra data i minst 12 månader. Försvarsministern är positiv till förslaget.
I mars 2020 inledde hackare en attack mot amerikanska myndigheter och företag och bröt sig in i deras IT-system. Bara nio månader senare upptäcktes den så kallade Solarwinds-hackerattacken. I detta sammanhang har det visat sig att andra länder - däribland Danmark - har drabbats, även om cyberbrottens primära mål var USA.
Hittills finns inget som tyder på att hackarna har utnyttjat de danska energiföretagarnas bakdörrar, som till exempel kan användas för att stjäla information eller installera skadlig programvara.
- Det här är en av de allvarligaste hackerattacker jag någonsin har sett. Den har drabbat många länder och sektorer, lanserades under en lång tidsperiod, så utländska makter kommer sannolikt att spela en viktig roll. De drabbade företagen har inte haft en chans att undvika attacken eftersom den har kommit in via en programuppdatering från en ansedd mjukvaruleverantör. Det är viktigt att vi lär oss av det så att vi utvecklar vårt cyberförsvar, säger Dansk Energis chef för forskning och teknik, Jørgen S. Christensen.
Därför föreslår Dansk Energi att de viktigaste infrastrukturföretagen måste lagra dataloggning och nätverksövervakning i 12 månader. Idag lagrar de flesta företag bara i tre till sex månader.
Om hackarna har varit inne för mer än ett halvt år sedan är det alltså svårt att spåra om de har varit där, hur mycket skada de har gjort och om de har stulit information eller installerat något som kan aktiveras senare
- Med vårt förslag får vi ett mycket effektivt verktyg, för vi kan bland annat se vem hackarna har kommunicerat med. Det kostar totalt 30-50 miljoner. DKK, säger Jørgen S. Christensen.
Försvarsministern positiv
På grundval av förslaget hade försvarsminister Trine Bramsen (S) bjudit in Dansk Energi till ett möte för att diskutera förslaget och hur det kan formuleras.
- Jag är naturligtvis mycket lyhörd för vad företagen själva har att säga i det här fallet. Det är de som står inför problemen, och därför är deras bidrag också viktigt, säger försvarsminister Trine Bramsen till Jyllands-Posten