Arkitekter är besvikna över danska energiöns utseende

När ökonceptet är fullt utvecklad beräknas den antagna lösningen, som slutligen kommer att utformas som en unik konstgjord energiö, kosta 210 miljarder danska kronor. Foto: PR VIndø

Två ledande danska arkitekter anser att mer arbete borde ha ägnats åt den kommande energiöns visuella utseende, skriver tidningen Politiken.

Fler arkitekter borde ha varit involverade i utformningen av energiön i Nordsjön från början, för nu verkar den, enligt kritikerna, vara ”för teknikfokuserad” och att dess koncept inte tar hänsyn till perspektiv som fågelliv och turism.

Detta är en del av kritiken från de två arkitekterna Katrina Lotz, avdelningschef vid Arkitekthögskolan i Köpenhamn, och Kristian Hagemann, VD för företaget Gottlieb Paludan, till Politiken.

Enligt de två arkitekterna var det tidigare projektet, Esbjergs hamn, direkt mer planerad. Detta verkar vara en rent teknisk lösning, där man verkar ha förbisett hur stora perspektiv och möjligheter ett sådant byggprojekt har, skrev tidningen.

Det danska Ministeriet för klimat, energi och försörjning försvarar visualiseringen och konstaterar att det hittills bara är en illustration gjord av departementets egen grafiker.

Tresiffrig miljardinvestering

Som det beskrivs av danska EnergiWatch presenterades den politiska överenskommelsen om en energiö i Nordsjön i början av februari 2021. Planen som går ut på att skapa en energiö har pågått sedan förra sommarens stora nationella danska klimatavtal.

Inledningsvis måste energiön ha en kapacitet på 3 gigawatt, men senare är det meningen att energiprestandan på ön stegras till 10 gigawatt.