Fortum har byggt färdigt två nordiska vindkraftparker

Nybyggd vindpark i Närpes, Finland. Foto: Vestas

Det finska energibolaget har tidigare meddelat att vindkraft kommer att fylla mer av portföljen i en gemensam strategi med Uniper.

 Fortum har nu slutfört byggandet av två vindkraftparker på norsk respektive finsk mark. Dessa är Kalax i Finland och Sørfjord i Norge. Båda parkerna producerar nu ren energi för den nordiska marknaden.

 Kalax i Närpes är Fortums första stora vindkraftpark i Finland och har en total kapacitet på 90 megawatt. Dessutom, med sin årliga produktion på över 0,3 terawattimmar, har Kalax den högsta årsproduktionen av alla beställda vindkraftparker i Finland 2020.

 - Jag är mycket stolt över Kalax vindkraftpark och det utmärkta arbete som våra team och entreprenörer har gjort för att fullborda denna vindkraftpark säkert, i tid och i aktivt samarbete med våra grannar och andra intressenter i området. Kalax är en viktig milstolpe för oss, eftersom vi fokuserar på att bygga fler vindkraftparker inte bara i Finland utan också i större utsträckning i Europa, säger Joonas Rauramo, chef för Fortums vindkraftverksamhet.

 Vindkraftparken ägs av Energy Infrastructure Partners (EIP) och Fortum, där Fortum tog över ansvaret för kapitalförvaltningen av vindkraftparken efter driftsättning. 70 procent av den förnybara vindkraft som produceras i Kalax säljs direkt till det finska energibolaget Neste genom ett långsiktigt avtal.

 Den norska vindkraftparken i Sørfjord i Hamarøy-regionen är en vindkraftpark med en kapacitet på 99 megawatt. Konstruktionen på toppen av ett berg har varit ett utmanande projekt, säger Fortum.

 På uppdrag av sina kunder har EIP investerat i 80 procent av vindkraftparken efter driftsättning och efter att vindkraftparken gick nyligen med i Fortum och EIP:s gemensamma portfölj, där Fortum tog en roll i vindkraftparkens kapitalförvaltning.

 - Vi är mycket glada över att denna milstolpe har uppnåtts, särskilt med tanke på den exceptionella arbetsmiljön på grund av Covid-19. Vi ser fram emot att fortsätta vårt nära samarbete med Fortum och kunde inte vara mer stolta över vad teamet har uppnått", säger Thorsten Helms, tillgångsägare på EIP.

 I början av december 2020 presenterade den finska energigiganten en ny strategi som bland annat går ut på att Fortum kommer att utveckla upp till 2 gigawatt vind- och solenergi på land fram till 2025.

 Fortum kommer tillsammans med Uniper, som efter flera års kamp tillhör det finska företaget, att sträva efter nollutsläpp på europeisk nivå 2035, medan målet för övrig verksamhet är året 2050.