Klimatmöte med Kerry: USA är tillbaka i klubben säger danska utrikesministern.

 John Kerry var USA:s utrikesminister under president Obama och har utsetts till särskilt klimatsändebud under president Joe Biden. Foto: Danska Utrikesministeriet

Danmarks utrikesminister var nyligen värd för ett virtuellt möte med USA:s speciella klimat- utsände, John Kerry.

 - Utan amerikanerna som medspelare är den globala klimatkampen omöjlig, konstaterade den danske utrikesministern Jeppe Kofod till nyhetsbyrån Ritzau.

 Därför är det avgörande att USA, med en ny president i Vita huset, kommer att delta i arbetet med att förhindra ytterligare klimatförändringar.

 Detta betonas av utrikesminister Jeppe Kofod efter ett virtuellt klimatmöte med John Kerry, som är USA: s särskilda sändebud för klimatförändringar.

 - USA är världens största ekonomi, och därmed nu tillbaka i klimatkampen, och det betyder mycket, säger Kofod till Ritzau.

 Danmark var nyligen värd för det digitala mötet, där också de andra EU-utrikesministrarna, EU: s utrikesrepresentant och EU-kommissionens vice ordförande deltog.

 

- Jag märkte vid mötet att John Kerry var full av ödmjukhet eftersom han tror att vi européer har flyttat fram våra positioner avsevärt, medan USA under Donald Trump har stått stilla och gått tillbaka i vissa klimatområden.

 Efter att Joe Biden installerades som president på onsdagen undertecknade han ett dekret för USA:s återanslutning till Parisavtalet.

 - Det handlar också om att inspirera mindre klimatmedvetna länder att avveckla kol och istället investera i hållbara energiformer. Och här är det viktigt att ha John Kerry i laget, säger Jeppe Kofod.

 - John Kerry kommer att vara medlem i National Security Council. Där representerar han president Biden. Han kommer att kunna involvera alla sektorer i det amerikanska samhället i klimatfrågor.

 - På det sättet ser även USA klimatförändringarna som ett nationellt säkerhetshot om inget görs. Detta är onekligen nya toner, säger Jeppe Kofod.