GE:s havsbaserade vindkraftverk expanderar för andra gången på tre månader

GE expanderar med starkare turbiner på den amerikanska marknaden. Foto: GE

GE:s möjligheter att köra om Vestas i vindkraftshierarkin till havs ökar med en turbin som 2025 kommer att kunna producera 14 megawatt.

Equinor och SSE har valt GE som deras favoritleverantör till havsbaserade vindkraftspark Dogger Bank. Eftersom amerikanerna redan i slutet av november fick en fast order på leverans av 2,4 gigawatt till det brittiska projektet, kan det verka som ett steg tillbaka. Men den här gången är det värt att notera projektets tredje och sista fas - Dogger Bank C - på 1,2 gigawatt, förväntas bli installerad 2025 med driftsättning nästföljande år.

- Tillsammans med GE fortsätter vi att leda vägen för havsbaserade vindindustrins innovationer och vi är stolta över att Dogger Bank nu använder ett 14 megawatt-vindkraftverk på Dogger Bank C tillsammans med en 13 megawatt-turbin som redan bekräftats för fas A. och B, säger SSE Renewables projektledare för Dogger Bank, Steve Wilson.

Haliade X-turbinen var ursprungligen 12 megawatt när den lanserades i mars 2018. Det är fortfarande av den storleken som ligger i framkant av processen, samtidigt som den typgodkändes i november 2020. Precis därefter började man använda turbinen på flera av Ørsteds första amerikanska havsbaserade vindprojekt.

Men när Equinor och SSE i september 2020 beslutade om valet av turbin för Dogger Bank hade turbinen ökat med en megawatt. Medan det nu, bara tre månader senare, har det lagts till ytterligare 8 procent till nominell kapacitet för ett år längre in i framtiden.

Således matchar GE nu tekniskt Siemens Gamesa, som i maj lanserade sin 14 megawatt-turbin, som förväntas bli kommersiell försäljningsobjekt från och med 2024. Marknadsledaren markerade dock redan i tillkännagivandet att offshore-turbinen också kommer att finnas tillgänglig i 15 megawatt-version från början.