Energigiganter tävlar om havsvind i USA

Ørsted och konkurrenter som oljebolaget Shell tävlar i en stor anbudsrunda för havsvind i USA:s delstat New Jersey, skriver tidskriften Børsen. Foto: Ørsted

Det kommer att bli en splittring mellan flera stora energiföretag när det gäller att för utveckla 2,4 gigawatt havsbaserad vindenergi i delstaten New Jersey, där företag som Ørsted, Shell och EDPR konkurrerar utan pardon.

USA har hyllats som en stor tillväxtmöjlighet för havsbaserad vindindustri. Nyligen var det en sista chans att anmäla sig till en av landets största anbudsrundor för havsvind, där Ørsted kastade ett bud i poolen.

Utvecklare kan vinna rätten att bygga upp till 2,4 gigawatt havsvind i staten. Detta är ungefär dubbelt så mycket som Ørsteds brittiska havsbaserade vindkraftspark Hornsea 1, som är det största havsbaserade vindprojektet i drift.

Oljegiganten Shell har också bjudit i poolen med EDP Renewables under namnet Atlantic Shores. Vinnaren av anbudet kommer att tillkännages i juni 2021.

Även i New York planerar myndigheterna att slutföra en anbudsrunda på 2,5 gigawatt, som är det största av sitt slag i USA. Ørsted, Copenhagen Infrastructure Partners och oljekoncernen Equinor deltar.

Även om Ørsted har varit framgångsrikt tidigare är det inte säkert att det kommer att hända den här gången, säger analytiker:

- Jag tror inte att man ska förvänta sig att Ørsted vinner allt i New York och New Jersey. De amerikanska myndigheterna har ett intresse av att det finns olika aktörer på marknaden. Det finns så mycket att dela ut, så Jag blir lite besviken om Ørsted inte får en bit, men jag förväntar mig inte att Ørsted kommer att uppnå samma framgång som förra året, säger Casper Blom, aktieanalytiker på ABG Sundal Collier, till Børsen.