På danska ön Møn uppstår havsbaserad vindkraftspark

EnBW Baltic 2 är 288 megawatt och ansluts till Kriegers Flak när vindparken är klar 2021. Foto: Wikimedia, kredit: Clangula

Snart kommer Klintholms hamn på Møn att vara servicenät för EnBW Baltic 2. East Møn utvecklas till en offshore-hotspot, säger den danska direktören för EnBW Offshore Services Denmark.

Nyligen anlände servicepersonal för den tyska havsbaserade vindkraftsparken EnBW Baltic 2 i Klintholms hamn, som blir det nya servicenätet för havsbaserad vindkraftspark vid 80 Siemens Gamesa-turbiner.

Anledningen är något så enkelt som att Klintholm med en timmes segling är närmaste hamn för havsbaserad vindkraftpark, som ligger strax söder om trelandsgränsen mellan Danmark, Sverige och Tyskland.

Serviceteamet bestod av 25 anställda som bor på hotell och därmed ökar befolkningen i Klintholms hamn med mer än 10 procent. Idag bor det bara 201 personer i hamnstaden.

Enligt Kent Hougaard, VD för EnBW Offshore Services Denmark och EnBW-ägda Connected Wind Services, kommer flytten att innebära stora besparingar.

- Närheten till anläggningen kommer att erbjuda oss unika möjligheter. Vi förväntar oss betydande besparingar och synergier, sade han i ett pressmeddelande.

Hotellet kommer att byggas av MMA Offshore och kommer att vara klart i augusti. Ett reservdelslager kommer att vara klart i juli. Både servicebyggnaden och hotellet kommer initialt att hyras av EnBW i 10 år.

- Øst-Møn utvecklas just till en hotspot för offshoreindustrin i Danmark, säger Kent Hougaard.

Förutom EnBW Baltic 2 kommer Klintholms hamn från 2021 att vara servicenät för Vattenfalls Kriegers Flak.

- Vi drar nytta av en snabb uppgradering av infrastrukturen och en professionell kommunal ministration. Vi hoppas att vi inte bara blir goda grannar utan att våra aktiviteter kommer också att ha en positiv inverkan på livet och affärer i Klintholm och på Møn, säger Kent Hougaard.

EnBW Baltic 2 är 288 megawatt och ansluts till Kriegers Flak när den senare parken är klar 2021.