Vestas får hjälp med världens största flytande havsbaserade vindkraftspark

MHI Vestas Offshore Wind kommer att tillhandahålla fem V164-9,5 megawatt-starka vindkraftverk för Kincardine flytande havsbaserade vindprojekt i Skottland, som kommer att bli världens största i sitt slag, meddelade företaget nyligen. Foto: Vestas

Den danska vindleverantören Vestas fick i uppdrag att hjälpa till med montering och installation av havsbaserade vindkraftsparkens fem vindkraftverk.

Global Wind Service sätter kurs mot Skottland, där världens största flytande vindkraftspark håller på att installeras.

Här kommer den danska vindleverantören att hjälpa MHI Vestas Offshore Wind att montera och installera fem turbiner vid Kincardaine Offshore Floating Wind Farm.

Detta anges av Global Wind Service i ett uttalande.

Vindkraftparken på 50 megawatt ligger 15 kilometer utanför kusten söder om Aberdeen och består av fem MHI Vestas flytande vindkraftverk av typ V164 9,6

Det är den första V164-plattformen halvt nedsänkbara flytande vindkraftspark i brittiska vatten och kommer att vara världens hittills största havsbaserade vindkraftspark.

- Vi har arbetat med MHI Vestas sedan starten 2014 och har tillhandahållit och stöttat dem med ett brett utbud av tjänster. Detta gemensamma steg in i flytande vindar betyder mycket för oss och vi är mycket glada över att ha varit involverade i Windfloat Atlantic och samlat värdefull erfarenhet för Kincardaine, säger Lars Petersen, marknadschef på Global Wind Service.

Samarbetet kommer också efter att de två aktörerna har haft framgång med ett liknande projekt. I slutet av 2019 och i början av året gav Global Wind Service stöd till MHI Vestas Offshore Winds 25 megawatt WindFloat Atlantic Offshore Wind Farm.

Parken utanför Portugal, som är i något mindre skala än den i Kincardaine, är världens första V164 8,4 megawatt starka flytande vindkraftpark och världens första halvt nedsänkbara flytande vindkraftverk bestående totalt av tre enskilda vindkraftverk.