European Energy bygger vind- och solpark för Apple

Apples datacenter nära danska staden Viborg. Apple kommer att vara självförsörjande med förnybar energi för IT-jättens datacenter i Viborg och Åbenrå. Foto: Apple

En vindkraftpark och en solcelleanläggning på 42 megawatt kommer att förse Apples framtida datacenter i Viborg och Åbenrå med grön kraft, informerar IT-företaget Ritzau.

Det är uppenbart att det kommer att vara i Danmark och att förnybar energi måste kunna levereras redan 2020. 

Samma år förväntas datacentret i Foulum nära Viborg vara klart för användning.

Det är inte Apple själv som bygger vindkraftsparken och solcellssystemet. Företagets danska energipartner, European Energy A / S, gör detta.

Informationen om investeringen i förnybar energi kommer samma dag som Apple tillkännagav sin årliga status för företagets initiativ inom energiområdet.

Apple har tidigare sagt att de har en ambition att vara självförsörjande med energi.

Det är dock först nu som företaget specifikt talar om planer för en vindkraftspark och ett solcellssystem i Danmark.

Det är inte bara Apple som bygger datacenter i Danmark. Facebook och Google är också på språng med centra som kommer att rymma servrar i stort antal.

Miljöorganisationen Greenpeace har uttryckt oro över att de kommande datacenterna kommer att ta till sig en femtedel av landets elförbrukning.

Klimatrådet varnade tidigare i månaden i en rapport om att de stora IT-giganternas datacenter skulle kunna stå i vägen för Danmarks omvandling till grön el.

- Om vi ​​inte är försiktiga riskerar vi att datacentrets kraft kommer från koleldade kraftverk hemma eller utomlands, sade klimatrådets ordförande, Peter Møllgaard, till Ritzau i samband med rapportens lansering.

Apple säger att den förnybara energin för datacenterna kommer att produceras utan offentligt stöd.

I branschorganisationen Dansk Energi välkomnar branschchef Kristine Grunnet tillkännagivandet från Apple.

- Här har vi ett exempel på ett datacenter som ser till att dess förbrukning av el täcks av danska sol- och danska vindkraftverk utan att få offentligt stöd, säger hon.  

Enligt branschchefen visar detta att det inte finns något behov av att ställa krav på datacenterna.

- Klimatrådet och Greenpeace har sagt att krav måste ställas på datacenterna. Detta visar att det inte är nödvändigt och att de själva vill göra det, säger Kristine Grunnet.