Danmark kommer att stärka samarbetet kring gröna beräkningsmodeller

Horsens Bioenergi var den första RedCert-certifierae biogasanläggningen, som kunde leverera biobränsle till danska bensin- och dieselbilar. Foto: Horsens Bioenergy

I Danmark pågår arbete med att utveckla beräkningsmodeller som tar hänsyn till effekterna av politiska åtgärder på klimatet.

Danmark har tagit initiativ till ett internationellt samarbete om gröna beräkningsmodeller. Det skriver landets finansministerium i ett uttalande.

Här måste erfarenheterna från Danmarks arbete med att utveckla sådana modeller delas, både för att inspirera andra länder och få input.

Finansminister Nicolai Wammen anser att det är avgörande att de ekonomiska verktygen stärks. Han ser därför fram emot att dela erfarenheterna av arbetet.

- Det är min ambition att Danmark ska visa vägen till hur man uppnår ambitiösa klimatmål och samtidigt säkerställer en konkurrenskraftig ekonomi och sunda offentliga finanser, säger han i tillkännagivandet.

Beräkningsmodellerna används i finansministeriet för att bedöma vad de ekonomiska politiska åtgärderna kan innebära för de offentliga finanserna.

Förra året inleddes arbetet med att utveckla modeller som tar större hänsyn till effekterna av politiska initiativ på klimatet.

Bland annat har man hoppats utveckla en modell som till exempel kan bedöma klimatavtrycket i en finanslag.