Finsk elbolagschef:- Det tar minst 20 år innan vindkraften går förbi kärnkraften

Det behövs minst tjugo år för att få vindkraften på samma nivå som kärnkraften Foto: Creative Commons Lic. kredit: distelAPPArath

Vindkraften är en konkurrenskraftig energiform, och den kommer att öka kraftigt under de kommande tjugo åren. Samtidigt kommer kärnkraftens konkurrenskraft att minska.
Det här innebär stora förändringar inom energifältet, skriver nyhetssajten Svenska Yle.

Det är Wärtsilä Energy Solutions som har beräknat vindkraftens kostnader och jämfört den med andra sätt att producera energi och gjort en modell för hur man producerar energi i framtiden.
Man tror att vindkraften på sikt går förbi kärnkraften i Finland. Hannu Linna, vd på Vasa elektriska berättar att elbolaget har gjort liknande kalkyler.

- Men det är lätt att man glömmer bort effekten, om man bara talar om energi, säger Linna. Man måste hela tiden ha produktion och konsumtion på samma nivå, säger Linna till Svenska Yle.

Det betyder bland annat att när vinden är svag behövs andra energikällor.

- Det är just det som är vindkraftens svaghet.

Kommer vindkraften att helt ersätta kärnkraften?

- Det tror jag inte, säger Hannu Linna. Det är med vindkraften som med trafiken. Du har cyklar, bilar, långtradare osv. Det är inte möjligt att ersätta långtradare med cyklar. Det är på samma sätt här, du behöver många slags el.

Men kommer vindkraften att ge finländarna mer energi än kärnkraften?

- Ja det är möjligt men det kan ta tid. Vi kommer att få Olkiluoto 3 färdig och därifrån får vi jättemycket energi. Och det betyder att vi behöver tjugo år för att få vindkraften på samma nivå, säger Linna till Svenska Yle.

I dag får Vasa elektriska 13 procent av sin energi från vindkraften. Det hör till de största andelarna nationellt.