European Energy lanserar 560 megawatt ny dansk offshore vind

Tre månader efter det danska energimyndighetens godkännande beslutade European Energy att påbörja arbetet på de två kustnära vindkraftsparkerna Omø Syd och Jammerland Bay. Foto: European Energy

European Energy har beslutat att formellt starta de preliminära studierna för de kustnära vindkraftsparkerna Omø Syd och Jammerland Bay på 560 megawatt. Detta kommer tre månader efter att myndigheterna godkänt europeiska energis genomförbarhetsstudier.

- På European Energy arbetar vi varje dag för att genomföra den gröna övergången. Vi ser fram emot att våra offshore vindkraftverk snart kan leverera en halv miljon danska hushåll med grön energi och minska cirka 750 000 ton koldioxid årligen. Det är ett betydande och konkret bidrag till regeringens mål att minska koldioxidutsläppen med 70 procent. år 2030, säger en lycklig VD för European Energy, Knud Erik Andersen, i ett pressmeddelande.

Projekten har pågått i åtta år och ingår i det så kallade öppna dörrprogrammet, och European Energy planerar att bygga dem utanför anbudsregimen och därmed vara fria från stöd.

European Energy kommer nu att påbörja undersökningar av havsbotten för att säkerställa de bästa förutsättningarna för byggandet.

Med andra ord, inga offshore-vindkraftverk som kommer plötsligt ner från himlen, vilket förmodligen är bäst, eftersom parkerna har gett upphov till en del kritik, som European Energy kommer att fortsätta försöka relativera.

Kalundborgs borgmästare, Martin Damm , har till exempel varit en arg motståndare till parken i Jammerland Bay sedan projektet startade 2012.

- Det här handlar inte om att inte ha dem i trädgården. Det handlar om att sätta förnuft först, och sunt förnuft säger att de borde gå ut och stå på havet. Det finns gott om plats i Nordsjön och Östersjön. att inrätta havsbaserade vindkraftsparker, sade borgmästaren förra året på ett medborgarmöte med 500 motståndare till vindkraftsparken, enligt TV 2 öst.

Samtidigt har det danska ornitologiska samhället (DOF) förkastat iden om en vindpark vid Omø Syd.

- Det är ett katastrofalt läge för en mycket stor förekomst av några av Europas mest sårbara vattenfåglar, sade biolog Hans Skotte Møller, DOF: s representant i Slagelse kommun, i ett pressmeddelande.

Enligt Knud Erik Andersen beaktas de flesta parters missnöje.

- I alla våra projekt lägger vi stor vikt vid att lyssna till och involvera våra intressenter. Det gäller både kommunen, lokalsamhället och grannarna. Vi lyssnar på kritik och anpassar projekten där det är möjligt. Vi har till exempel flyttat båda projekten längre ut till havet. Samtidigt ser vi fram emot att fortsätta den goda dialogen med danska energimyndigheten och andra myndigheter, säger Knud Erik Andersen.

European Energy förväntar sig att ha vindparkerna i drift 2023.