Trump-regeringen tecknar energiavtal med Norge

USA:s biträdande inrikesminister Kate MacGregor, till vänster, och Norges ambassadör i Förenta staterna Kåre R. Aas har tecknat ett avtal om energisamarbete. Foto: Faith Vander Voort -DoI

De amerikanska och norska regeringarna kommer att öka samarbetet om energi till havs. Det handlar inte bara om olja och gas utan också havsbaserad vind.

- USA formaliserar därmed sitt energipartnerskap med Norge. De två länderna har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU) för att stärka de två ländernas samarbete när det gäller energiteknologi till havs, meddelar det amerikanska inrikesministeriet (DOI).

- Trump-administrationen har åtagit sig att se till att vår nation är i en position att tillhandahålla jobb, stärka ekonomin och leverera lågkostnadsenergi till amerikanska familjer och företag, sade inrikesminister Kate MacGregor.

- Vi betonar vår starka relation med Norge och fortsätter våra investeringar i en säker och ansvarsfull utveckling av offshore-energi.

Som ofta är fallet med sådana avsiktsförklaringar innehåller de inte specifika avtal. Men inom ramen ligger utbyte av vetenskaplig och teknisk information samt samarbete när det gäller forskning och utvecklingsteknologi. De två länderna kommer också att ha ett "normalt kontrakt" och dela erfarenheter av politiska och reglerande initiativ på detta område.

Olja och gas är också centralt i det nya avtalet. I likhet med Norge, som öppnade licensansökningar i den arktiska delen av Barents havi sommar, tillkännagav Trump-administrationen också tidigare denna vecka sin ambition att bevilja tillstånd att utvinna olja och gas i ett arktiskt naturreservat i Alaska.

Våren 2016 gick USA in i ett liknande energihandskakning med Danmark, där offshore vind spelade en central roll i kommunikationen. Avtalet undertecknades när den danska premiärministern Lars Løkke Rasmussen besökte Barack Obama, medan den här gången inte har varit nödvändigt för Tina Bru att träffa Donald Trump.