New York startar en ny större anbudsrunda för offshore vind

Vindkraftspark i delstaten New York strax norr om byn Cohocton i Steuben County. Foto: Flickr, kredit; Mike G

Delstaten New York tillhandahåller ett nytt anbud med projekt för totalt upp till 2500 megawatt offshore vind och 1 500 megawatt landbaserad vind och solenergi.

Under de senaste åren har ett stort antal amerikanska stater verkligen öppnat sina ögon för havsindustrin, och flera östkuststater har redan anbudt stora offshore vindprojekt.

Detta gäller också staten New York, som nu ger ännu mer drivkraft för den kommande utvidgningen av vindkraft till havet.

Staten lanserade en ny anbudsrunda för offshore vindprojekt nyligen, efter att Ørsted och konkurrenten Equinor vann den första anbudsprocessen i sitt slag i New York i juli förra året.

Mer exakt lanserar staten en anbudsrunda för förnybar energi totalt på 4000 megawatt, enligt ett pressmeddelande från Nyserda, som är New Yorks myndighet för energiutveckling.

Av detta kommer upp till 2 500 megawatt att vara inriktade på offshore vindprojekt, medan de sista 1 500 megawatt kan fördelas till landprojekt som landvind och solenergi.

Nyserda kommer att acceptera att offshore vindutvecklare bjuder på projekt med en kapacitet på mellan 400 och 2500 megawatt.

Hittills har danska företag dominerat i USA:s anbudsrundor för offshore vind.

Både energikoncernen Ørsted och den danska infrastrukturfonden Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har därför nu ett antal offshore-vindprojekt under utveckling i USA.

Genom anbudsrundor - och förvärvet av en konkurrent 2018 - har Ørsted säkrat rättigheterna att bygga nästan 3 gigawatt offshore vindkapacitet i USA före slutet av 2024.