Polen tecknar samarbetsavtal om offshore vind

Här undertecknar representanter för Polens statliga energibolag ett avsiktsförklaring om samarbete kring havsbaserade vindparker. Foto: PKN Orlen

Polens statliga energiföretag undertecknar en avsiktsförklaring om samarbete kring offshore vindprojekt med hågade oljebolag och fortsätter samtidigt att leta efter internationella partners. Vattenfall och Ørsted nämns som kandidater för ett 1,2 gigawattprojekt.

Förtroendet för framtida tillväxt i Polen har nu lett till att även KK Wind Solutions expanderar produktionsanläggningarna i landet.

Samtidigt sänds nya signaler från Polen. Investerare bakom det enda nya koleldade polska kraftverket som planeras har beslutat att avbryta finansieringen. Kraftverket kommer att byggas, säger framtida medägare - men inte nödvändigtvis med kol i pannan.

Den polska Ostroleka-anläggningen har länge varit en förargelse för EU:s gröna omvandlingsplaner. För medan det aktiva arbetet görs för att fasa ut kol i unionen har ägarna till kolkraftverket arbetat i mer än ett decennium för att expandera med hjälp av ett helt nytt koleldat block C på 1 000 megawatt.

Nu kan emellertid arbetet med att bygga EU:s sista koleldade kraftverk närma sitt slut. Nyligen beslutade de två huvudaktieägarna, energiföretagen Energa och Enea, att avbryta finansieringen av Ostroleka C, enligt ett uttalande av Energa.