Vindindustrin: Fler vinnare än förlorare 

Rapporteringen om vindkraftsbranschens statistik haltar ibland, skriver Bloomberg. Foto: Pixabay

Vestas, GE och Siemens Gamesa hade var och en något att se fram emot 2019, men Corona-viruset hotar de förväntade 75 gigawatt i år, med utvecklare som redan reserverar sig för förseningar.

- I topp 10 över fabrikstillverkarna drabbades Vestas av den största minskningen av marknadsandelen, med ned fyra procentenheter till 18 procent, medan konkurrenterna vann istället, konstaterar det ledande analyshuset Bloomberg.

Det uppenbara faktumet för fjärde året i rad är att Vestas kan förklaras till vinnare inom fabriksproduktionen på BNEFs rankning. Året 2018 var ett onormalt år, då den danska tillverkaren hade sin största marknadsandel sedan 1990-talet. Mätt under de senaste fem åren var marknadsandelen för 2019 fortfarande den näst högsta för företaget.

Slutligen kan en anmärkningsvärd skillnad noteras i olika inventeringar. Medan BNEF sammanfattar Vestas år till 9,6 gigawatt meddelar fabrikstillverkaren själv i sin årsrapport att förra året levererades 12,9 gigawatt, dvs. 34 procent mer.

Djävulen i detalj är naturligtvis att Vestas registrerar sina turbiner i ett tidigare skede än analyshuset. Medan tillverkaren publicerar sina megawatt när deras arbete på byggplatsen är klar och överlämnas till kunden, rapporterar Blooomberg NEF endast när de får information om att turbinerna är i full drift. Således har det också varit stora skillnader i rapportering under tidigare år.

För ett år sedan var dock Vestas leveranser endast 7,5 procent högre, vilket kan indikera förberedelserna för det extremt upptagna året 2020, där BNEF förväntar sig att 75 gigawatt ska tas i drift. Det gäller en stor del av Förenta staterna, med hela landets PTC-program som pågår sitt sista år.