Thai Gulf Energy köper hälften av Ørsteds tyska offshore vindpark

Offshore vindpark Riffgrund 2. Foto: Ørsted:Matthias Ibeler

Thai Gulf Energy förvärvar hälften av Ørsteds tyska offshore vindpark Borkum Riffgrund 2 på 465 megawatt.

 Detta görs genom förvärvet av holdingbolaget Borkum Riffgrund 2 Investor Holding från Global Infrastructure Partners (GIP).

Detta framgår av ett uttalande från företaget.

Under 2017 sålde Ørsted hälften av parken, som gick i full drift förra året, till det Singapore-baserade företaget för 1,17 miljarder dollar Euro.

Gulf beräknar dock värdet på sin totala investering till cirka hälften, 548-558 miljoner. Euro. Gulf Energy betonar att förvärvet kommer att ingå i ett "strategiskt partnerskap" med det danska energiföretaget.

- Ørsted har mer än 25 års världsledande erfarenhet av att bedriva sin havsbaserade vindkraftsverksamhet och är också en operatör på BKR2-projektet, vilket kommer att underlätta ytterligare samarbete om vindkraft och därmed stärka företagets förnybara energiföretag, öka företagets trovärdighet och konkurrenskraft på global skala, skriver företaget .

Den tyska vindkraftsparken är inte det enda vindprojektet som Gulf Energy investerar i. Det thailändska energiföretaget är också engagerat i parkerna, som på många sätt är något mer, med tanke på att företaget förra året förvärvade 49 procent av ett av de så kallade tidvattenprojekten, Mekong-projektet, utanför Vietnams kust.

Ursprungligen var projektet 30 megawatt, medan ytterligare en 49 megawatt-park sedan dess har lagts till, båda som skulle uppföras före nuvarande slutet av november 2021. Därefter planeras ett mycket större kustprojekt på uppskattningsvis 231 megawatt för året 2023, som sammanfaller med den period under vilken den vietnamesiska regeringen inför nya lagar för att förlänga stödet.