Fortsatta stödåtgärder föreslås för vindkraft i USA

Green Mountain vindpark i USA. Foto: Wikimedia, kredit: Leaflet

Demokratiska kongressledamöter har föreslagit en förlängning av stödprogrammen för ITC och PTC som en del av ett större lagkomplex.

Detta kan innebära goda nyheter för vindkraftindustrin i USA, inklusive för företag som Vestas, Siemens Gamesa och Ørsted, efter att stödsystem för att främja investeringar i förnybar energi har blivit en del av ett större lagkomplex, som förespråkas av demokratiska partiets kongressledamöter i representanthuset.

Om paketet antas i sin nuvarande form kommer det att finnas en femårsförlängning av den amerikanska investeringsskattekrediter för bland annat investeringar i havsbaserad vindkraft.

Samtidigt kommer produktionsskattekredit (PTC), ett skatterabattprogram som har varit en viktig drivkraft för att etablera turbiner på den amerikanska marknaden under många år, att utvidgas till 2025 till den nuvarande kursen på 60 procent. av det ursprungliga stödbeloppet.

Under de senaste åren har PTC-systemet minskats från 100 procent till 60 procent i år, varefter programmet var på väg att bli fullständigt avskaffat.

Vid American Wind Turbine Association, AWEA, är VD Tom Kiernan nöjd med att förslagen har införlivats i lagstiftningspaketet.

Han säger i en kommentar att de federala stödsystemen för förnybar energi har bevisat sitt värde och hjälpt till att skapa över 120 000 jobb enbart hos landbaserade projekt.

"Denna lagstiftning hjälper till att släppa loss den fulla ekonomiska och miljömässiga potentialen i den amerikanska vindkraftsindustrin."

- Tidpunkten är avgörande för att ge det nödvändiga stödet till vindindustrin eftersom vi arbetar för att övervinna de betydande utmaningar som Covid-19 ställer. Erbjudandet om en direkt betalning för skatterabatterna är särskilt viktigt för att hjälpa industrin att mildra dessa svårigheter, säger Tom Kiernan till Ritzaus Finans..

Enligt AWEA har den direkta utbetalningen ett värde på 85 procent av de värden som kan erhållas genom användning av skatterabatter.

Även om förslagen nu ligger på bordet och övervägs kan det övergripande lagstiftningspaketet ändras många gånger under processen.

Särskilt i senaten kan förslagen möta opposition, skriver Greentechmedia, men enligt media tyder förslagen ändå på att förnybara energigrupper gör framsteg i Washingtons politiska kretsar.