Japan lanserar flytande havsvind

Den japanska regeringen inledde på nyligen en anbudsrunda för ett mindre flytande offshore-projekt som markerade lanseringen av en serie projekt som syftar till att starta en stor utbyggnad av vindkraft till havs längs landets kuster. Foto: Principle Power

Goto Island är inte en turistreklam för en vulkanisk ö i Nordatlanten utan ett flytande vindprojekt på 21 megawatt som den japanska regeringen nu presenterar.

- Lanseringen av den första offshore-vindförsörjningen markerar början på det som säkert kommer att bli en mycket dynamisk, storskalig utvidgning av havsbaserad vindkraft för både flytande installationer och turbiner på monopiler, säger World Forum Offshore Wind Gunnar Herzig, chef för industriforum, till Recharge News.

Inledningsvis är budet på anbudsinfordringar för Goto Island-projektet på 21 megawatt, som måste lämnas in senast 24 december. Det är beläget i en av 11 zoner som har identifierats vara lämpliga för utveckling av vindkraft till havs.

Danske Ørsted har tidigare allierat sig med den lokala energikoncernen Tepco om utvecklingen av offshore vindkraft i Japan. Planen är att de ska lämna in ett gemensamt bud för ett projekt utanför den japanska staden Choshis kust, som är ett av de andra identifierade utvecklingsområdena.

Ett par större projekt pågår emellertid redan i Japan.

Beställningen gäller totalt 33 vindkraftverk av typen V117-4,2 megawatt, som kommer att installeras i de två offshore vindkraftsparkerna Akita och Noshiro. Installation av 139 megawatt planeras att börja 2022.

Den japanska regeringen har satt upp ett mål på 22-24 procent. av landets elförbrukning 2030 måste täckas av förnybar energi.