En vindpark av megastorlek planeras i västra Finland

Kostnaden för vindparken i närheten av finländska Jakobstad beräknas uppgå till nästan 500 miljoner euro. Foto: ABO WIND

Ett megaprojekt med upp till 50 vindkraftverk för närmare en halv miljard euro planeras i Purmo i kommunen Pedersöre. Vindparken kommer därmed att ligga i närheten av staden Jakobstad. Efter att ortsborna jämfört sju företags förslag föll valet på tyska Abo wind.

Idén om att etablera en vindkraftspark i Purmo har redan funnits ett tag, men konkurrensen om Purmobornas förtroende blev större än väntat.

Två intressenter blev snabbt fyra som växte till sju. Så ortsborna fick välja och vraka bland företagen för att se vem som hade mest att erbjuda.

- Jag var väldigt förvånad över att det fanns så stort intresse för att bygga vindkraftverk i Purmo. För ett år sedan hade jag aldrig kunnat föreställa mig det, säger Johan Löfbacka till nyhetssajten Svenska Yle. Han var en av sju medlemmar i en arbetsgrupp utsedd av markägarna på orten.

Efter 30 möten med de olika bolagen, visade det sig att tyska Abo wind var mest lämpat för uppdraget, enligt arbetsgruppens bedömning.

Från Abo winds sida är man övertygad om att Purmo är ett utmärkt ställe att etablera en vindkraftspark av den här kalibern.

- Vi ser inga betydande begränsningar. Det finns egentligen ingen fast bosättning som ligger för nära och vindförhållandena är goda, så jag är övertygad om att det här kommer att bli ett mycket bra projekt, säger Markus Ehrström som är projektchef på Abo wind, till Svenska Yle.

Även om bolaget inte vill öppna upp hur man kompenserar markägarna, intygar förhandlingsgruppen att det handlar om betydande summor.

Totalt räknar bolaget att investeringen, om den bli fullskalig, omfattar 495 miljoner euro.

Förutom själva vindkraftverken på 250-300 meters höjd, krävs omfattande infrastrukturbyggen och andra investeringar som skulle medföra både sysselsättning och intäkter till kommunen, understryker man på Abo wind.