Nordiska energiministrarna vill öka samarbetet kring offshore-vindkraft i Östersjön.

Ministrarna anser att energi är en av de sektorer som har den största tillväxtpotentialen och de största exportmöjligheterna inom Norden. Foto Wikimedia, Nordiska Rådet

De nordiska energiministrarna vill att hållbara energilösningar ska vara en drivkraft när ekonomin nystartas efter coronakrisen. 

Den deklaration som godkändes på ministrarnas möte nyligen betonar bland annat vikten av ökat samarbete kring offshore-vindkraft i Östersjön.

Ministrarna drog upp riktlinjerna för återhämtningen av ekonomin och godkände en deklaration om hur den nordiska elmarknaden ska utvecklas framöver i samband med ett digitalt möte på tisdagen.

"Återhämtningen för ekonomin i Norden och Europa efter covid-19 öppnar stora möjligheter för en grön nystart, som stödjer en koldioxidneutral framtid, skapar jobb och ger oss en konkurrenskraftig hållbar tillväxt, säger Danmarks klimat-, energi- och försörjningsminister Dan Jørgensen i ett pressmeddelande.

Den deklaration som godkändes på mötet betonar bland annat vikten av ökat samarbete kring offshore-vindkraft i Östersjön, stärkt samarbete inom forskning och innovation och en transparent regional tillgång till planläggning och utbyggnad av elnät.

"Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region senast 2030. Energisektorn spelar en helt avgörande roll i det arbetet", säger Nordiska ministerrådets generalsekreterare Paula Lehtomäki.