Stort intresse för vindkraftsprojekt i Uzbekistan

Enligt industrimyndigheten Uzbekenergo beräknas Uzbekistans vindkraftspotential till cirka 520 000 megawatt och mer än en miljard megawattimmar årlig kraftproduktion. Foto: Creative Commons Lic.

Flera kända fabrikstillverkare av vindkraftverk är bland de 70 företag som visar intresse för att delta i leveranser till Uzbekistan.

Uzbekistan håller på att bygga några av landets första vindkraftverk. Det centralasiatiska landet, vars nuvarande kapacitet ligger på 0,6 megawatt, meddelade förra nyligen att landet vill höja den förnybara energiförsörjningen till 100 megawatt.

Uzbekiska energiministeriet meddelade samtidigt att 70 företag är intresserade av att delta i projektet .

Listan innehåller flera kända vindkraftverkstillverkare. Förutom Vestas, som har omfattande produktion i Uzbekistans största grannland, Ryssland, har GE också gått samman med de kinesiska tillverkarna Goldwind, Ming Yang och Dongfang.

Dessutom har ett antal av de största kinesiska energiföretagen som China Three Gorges och China Energy Enginieering Group anslutit sig till projektet tillsammans med ett antal stora västerländska aktörer som Enel och Acciona.

Det faktum att utbudet inte enbart handlar om vindkraftspark visar det faktum att den norska solkraftsbolaget Scatec Solar också är med på listan.