"Nya norska vindkraftsparker bör byggas enligt dansk modell"

Nya norska vindkraftverk ska betala mer skatt. Dessutom kväver ett nytt regeringsförslag snabbare genomförande av projekt efter givet tillstånd, mer pengar för kommunen, möjligheten till tidigare avslag i processen, mer lokal förankring och inte minst en gräns för fabrikshöjder. Foto: Statkraft

Den danska ambassaden i Oslo öppnade nyligen en serie utfrågningar om nya regler för byggandet av vindkraftsparker i Norge. Om allt går som planerat kan de nya reglerna presenteras efter sommaren.

Tina Bru är den tredje norska energiministern som ska klara av den stora frågan om hur framtiden för norsk vindkraft kommer att se ut.

Det var Kjell-Børge Freiberg från som var minister när ett nytt tillstånd för vindprojekt infördes i april förra 2019. Både han och hans efterträdare, Sylvi Listhaug, beskrevs av vindindustrin som "mer olje- än som energiminister".

Sylvi Listhaug har tidigare beskrivit sig som en bestämt vindmotståndare. Den nuvarande ministern från Høyre har tagit en solomonisk inställning, som påverkades av ett aktuellt samråd om Norges nya regler för tillstånd för vindprojekt.

Tina Bru underströk under samrådet att Norge behöver mer vindkraft, men att det måste ägna mer uppmärksamhet åt naturen och det lokala samhället än hittills.

Utgångspunkten för samrådet om de nya reglerna utgjordes av förslaget från NVE, energimyndigheterna, som presenterades i januari .

Nya norska vindkraftverk måste betala mer skatt, De inkluderade fem huvudförslag: snabbare genomförande av projekt efter givet tillstånd, mer pengar för kommunen, möjligheten till tidigare avslag i processen, mer lokal förankring och inte minst en gräns för fabrikshöjder.

NVE: s förslag berömdes allmänt, både av vindindustrin och miljöorganisationer, om än förhörets andra danska element, Vestas, varnade för att om det norska vindkraftssystemet ska utformas mer i en dansk bild, skulle det göras efter Danmark 2020 och inte efter 2018-års modell.