Tyska Notus Energy bygger 300 MW vindkraft i södra Ukraina

Ukrainsk vindkraftpark. Foto: en.reselite

Det tyska företaget Notus Energy har tecknat ett avtal med regionala regeringen i ukrainska hamnstaden Odessa om utveckling av tre vindkraftsparker med en total kapacitet på cirka 300 megawatt.

Notus förvärvade rättigheterna till vindkraftsparkerna i april 2019 och ansvarar för strukturerad finansiering, teknisk planering, konstruktion och drift av turbinerna.

Projekten finns i distriktet Ovidiopol, cirka 30 km väster om den ukrainska Svartahavsmetropolen Odessa.
Vindkraftparkerna kommer att byggas i närheten av kommunen Libental (120 megawatt) och i utkanten av byarna Roksolany och Ovidiopol (180 megawatt).

Projektplanerna omfattar 50 stycken vindkraftverk med en total höjd på upp till 250 meter.

- Vi är övertygade om att det centrala regeringen i Kiev kommer att avsluta de pågående diskussionerna om mängden och varaktigheten på inmatningstarifferna snart med ett positivt resultat för sektorn för förnybar energi. Vi vill börja bygga de första turbinerna före slutet av 2022, förklarade Notus auktoriserade undertecknare Hannes Otto. 

- Den gemensamma förklaringen mellan Notus och Ukraina är avsedd att garantera ett tillförlitligt samarbete i partnerskap för utveckling av grön energi runt Odessa, sade stadens guvernör Maksym Kutsyy.

- För detta ändamål planeras regelbundna sammankomster mellan den regionala förvaltningen och Notus under de kommande projektfaserna.