Norge öppnar gränserna för vindkraftsarbetare

Det blev grönt ljus för gränsöverskridande arbetskraft till den norska vindkraftsindustrin. Foto: Creative Commons lic. Kredit: Boussa

Ett antal nya vindkraftverk är under uppbyggnad i Norge. Handelsorganisationen Norwea har uppnått ett genombrott i förhandlingar med norska regeringen om anställning av utländsk arbetskraft under koronakrisen. De tillåts att komma i Norge för att arbeta inom jordbruk, inom vindkraft- och livsmedelsindustrin.

Nyligen skickade norska vindkraftsbranschens industriorganisation Norwea ett brev till regeringen där man ansökte om undantag från begränsningar när det gäller utländska medborgarnas inresetillstånd under koronakrisen.

Branschen ansåg att begränsningarna för utländskt arbetskraft skapar förseningar och problem för utvecklingen av vindkraftsverk och för en mängd inhemska och utländska turbinleverantörer.

Norwea informerade myndigheter om organisationens kontakter med av flera medlemsföretag, som meddelade att de nya koronarestriktionerna hindrar deras anställda att arbeta vid norska vindkraftsparker.

Förändringarna i de så kallade utvisningsförordningarna innebär att Norge nu öppnar gränserna för EES-medborgare som därmed kommer att kunna arbeta inom en rad sektorer, inklusive inom vindkraftsbranschen