Finländska Närpes får 20 stycken 230 meter höga vindkraftverk

Vestas tidigare installerade vindturbiner i finländska Kopsa. Foto: Vestas

Det danska bolaget Vestas har förbundit sig att leverera 21 vindkraftverk till vindparken i Kalax nära finländska staden Närpes.

Energibolaget Fortum har beställt vindkraftverken som ska trygga en sammanlagd kapacitet på 90 megawatt. Varje enskilt vindkraftverk är 230 meter högt och har en kapacitet på 4,2 megawatt, uppger Vestas i sitt pressmeddelande.

– Vi är väldigt nöjda över att komma i gång med uppbyggnaden av vår första storskaliga vindpark i Finland, säger vice president Joonas Rauramo på Fortum i pressmeddelandet.

Projektet ingår i Finlands nationella stödprogram som syftar till att främja förnybar energi. Finland har nyligen frångått de tidigare garantiprisen för vindkraft och i stället grundat ett nytt system där produktionen auktioneras så att den elproducent som producerar elen billigast kommer med i ett statligt stödprogram.

– Det här projektet visar Vestas förmåga att vinna auktioner och leverera ren energi till en rimlig kostnad, säger vice president Christer Baden Hansen på Vestas.

Leveransen av Vestas vindturbiner beräknas ske under 2020 och uppbyggnaden ska enligt planen slutföras under vintern 2021.