Statkraft säljer vindkraft till kemiföretag

Roan vindpark under konstruktion. Foto: Norska Statkraft

Norska Statkraft och det finska kemikalieföretaget Kemira har tecknat ett kraftköpsavtal om cirka 44 gigawattimmar per år under tio år.

Flera norska naturvårdsorganisationer riktar kritik mot uppgörelsen. Naturen på Fosenlandet har därmed valts ut för att sälja kraft och ursprungsgarantier till ett stort utländskt företag. Elen kommer att levereras från Statkrafts nordiska portfölj till Kemiras produktionsanläggningar i Finland.

Statkraft kritiseras för att ha tappat intresset för norsk vindkraft, sedan Statkraft meddelade att man vill bygga landsbaserade vindkraftverk i andra länder i Europa, Sydamerika och Asien.

För vindkraftsorganisationen Norwea är beskedet överraskande.

”Jag är mycket förvånad över Statkrafts inställning. En stor besvikelse. Statkraft har en solid kompetens inom vindkraft. Men det betyder inte att mindre vindenergi byggs i Norge”, säger Norweas chef Øyvind Isachsen, till norska journalister.

Kemira skriver på sin hemsida att avtalet med Statkraft ökar den förnybara andelen för produktion i Finland från 28 till 34 procent.

Dessutom inkluderar avtalet köp av ursprungsgarantier för hela volymen. Dessa kommer från Statkrafts vindkraftsproduktion i Fosen. Detta är första gången som Statkraft i Norden säljer både kraft och ursprungsgarantier till samma kund.

Statkraft anser att detta är bara början och berättar för norska media att allt fler branschaktörer visar intresse för att dokumentera sin kraftförbrukning genom ursprungsgarantier. Kemira är en kemisk jätte med huvudkontor i Helsingfors.