Storbritannien vill stödja landbaserad vindkraft

Leverans av Storbritanniens längsta turbinblad på land. Det är ett 58,7 meter långt blad för vindkraftverk av typ 145 m GE 2,75–120 vid Muirhall Wind Farm. Foto: Wikipedia, ShellAsp

För första gången sedan 2015 blir det möjligt att få stöd för landbaserad vindkraft i Storbritannien 2021. 

- Vi måste använda alla medel för att bekämpa klimatförändringar, säger regeringen.

Boris Johnson vill att både offshore- och onshore-vindkraftverk ska utnyttja så mycket brittisk vind som möjligt. 

- Storbritannien kan bli en vindkraftens supermakt och bli ett energishejkdöme som utmanar Saudiarabien skrev the Telegraph nyligen.

Tidningen hänvisar till en studie utförd av Wind Europe som visar att Storbritannien teoretiskt kan installera upp till 595 GW vindeffekt. Det är tio gånger mer än landets effektbehov mitt i vintern. Det är den blåsiga och grunda Nordsjön som erbjuder goda möjligheter att bygga havsbaserade vindkraftparker.

Utbyggnaden kan ske till konkurrenskraftiga kostnader. Nyligen tecknades kontrakt för havsbaserade vindkraftverk med en produktionskostnad på 57,5 pund per MWh. Den nivån matchar nästan dagens gaseldade kraftverk i England. Runt 2025 kommer större vindkraftverk att sänka produktionskostnaden till runt 45 pund per MWh.

Utvecklingen gynnar brittisk ekonomi och brittiska kustsamhällen. På senare har de drabbats av nedskärningar i olje- och gasindustrin. In flyttar istället vindkraftsindustrin. 

Källa: The Telegraph