OX2 tecknar sitt första vindkraftsavtal i Polen

Bild: Pixabay

MEAG, kapitalförvaltare åt Munich RE och ERGO har tecknat ett avtal med OX2 om byggnation och nyckelfärdig leverans av Zary vindpark i Polen med totalt sju vindkraftverk. Det är den första vindkraftsaffären för båda parter på den polska marknaden.

Zary vindpark kommer att byggas i sydvästra Polen. Projektet säkrade en 15-årig ersättning, så kallad cfd (contract for difference) i den statliga auktionen som ägde rum i november 2018.

”Polen är potentiellt en av Europas viktigaste och mest spännande tillväxtmarknader för vindkraft och nu börjar vi bygga vårt första projekt i landet. Vi ser fram emot samarbetet med MEAG och att vi tillsammans kan bidra till den polska energiomställningen och en mer hållbar framtid”, säger Paul Stormoen, vd på OX2.

Holger Kerzel, vd på MEAG säger: "Vi är väldigt glada över samarbetet med OX2 och att ha slutfört den här affären. Med den el som kommer att produceras i Zary vindpark kommer vi att kunna spara 750,000 ton koldioxid fram till 2050, vilket kan jämföras med den nuvarande elmixen i Polen. Det här projektet är exakt i linje med våra krav på en hållbar och kommersiellt lönsam investering”.

OX2 kommer att bygga vindparken i en totalentreprenad. Den ska enligt plan överlämnas driftsatt till MEAG 2021. Anläggningen beräknas producera totalt ca 67 GWh per år.

“OX2 har byggt upp ett starkt team och en pipeline med projekt i Polen det senaste året och vi ser fram emot att realisera mer förnybar energi i den närmaste framtiden”, säger Katarzyna Suchcicka, landschef för OX2 Polen