Republikansk seger kan minska stöd till vindkraft

Vindkraftverk i Palm Springs, Kalifornien. Foto: FreePhoto.com

Republikanerna har nu majoriteten i både i USA:s senat och representanthuset. En av landets starkaste förespråkare av vindkraft förlorade posten som ordförande i senaten.

Det politiska landskapet i USA har märkbart förändrats efter senaste rösträkningen i kongressvalet valet. Republikaner vann stort, och nu tar de över majoriteten i både representanthuset och - för första gången sedan 2006 - även i senaten.

Det gör att den för vindkraftsindustrin så viktiga PTC (Production Tax Credit) får problem. En av systemets förespråkare och majoritetsledaren i senaten, demokraten Harry Reid lämna över sitt ordförandeskap till den 72-årige republikanen Mitch McConnell.

McConnell har bland annat gjort sig känd som motståndare till de bestämmelser som reglerar mängden av koldioxidutsläpp från kolkraftverk och som har antagits inom ramen av Obamas miljöinitiativ.

- Om jag blir majoritetsledare efter valet, kommer jag att göra vad jag kan för att avskaffa all reglering av kolkraftverk. Mitt jobb är inte att oroa folk, utan försöka skapa arbetstillfällen i första hand, sade Mitch McConnell före valet.

McConnell har vid andra tillfällen å andra sidan sagt att man bör ta vetenskapliga varningar om den globala klimatförändringen på allvar.

Den amerikanska vindkraftsindustrin har under de senaste åren gett uttryck för optimism om att PTC skulle kunna utvidgas, trots en trolig republikansk majoritet.

PTC har gett skattelättnader beroende på hur mycket energi som har producerats. PTC har debatterats och republikanerna har uttalat sig om att inte vilja förnya det. Vindkraftsindustrins representanter anser att det vore förödande för industrin där 37 000 jobb står på spel.

Kampen om makten i senaten bestämdes i över tio delstater utan några klara vinnare. Den avgörande faktorn var enligt politiska bedömare demokraternas dåliga mobilisering av deras egna traditionella väljare. Republikanernas avgörande segrar kom i provinserna Colorado, Arkansas, Iowa, North Carolina, Montana, South Dakota och West Virginia.

Källa: Ritzaus