Merrill Lynch: Vestas aktier är överskattade

Foto: Vestas

Bedömningarna kring danska vindkraftsbolaget Vestas börskurser uppfattas av American Bank som alltför optimistiska.

Vestas Wind Systems föll 4,8 procent på Köpenhamnsbörsen till 243,30 danska kronor i den tidiga tisdagshandeln den 26 augusti.

Bank of Americas analytikerföretag, Merrill Lynch, slungade Vestas aktier till ett kraftigt kursfall efter att de hade sänkt sin riktkurs för vindkraftandel med minst 33 procent till en nivå långt under det nuvarande priset.

 

Banken anser att analytiker generellt - när det gäller konsensusbedömningar - är alltför optimistiska om den danska vindturbingruppens utsikter. Oavsett om detta stämmer har Bank of America - Merrill Lynch valt en något försiktigare bedömning av marknadsutsikter och för eventuella ökade intäkter.

 

Bankens prismål har därför nedklassats till bara 220 danska kr. jämfört med tidigare 330 kr. Betygen ”fördelaktigt omdöme” och "neutral" ersätts med den negativa rekommendationen "underperform". Meddelandet bidrog till att Vestas aktie sjönk på den danska börsen med 6,7 procent till 238,3 kr.

 

Bank of America motiverar nedgraderingen främst med två faktorer, varav en avser bedömningen av den amerikanska marknaden. Banken anser att analytikerna redan tar hänsyn till en mycket positiv scenario för den amerikanska marknaden, trots rådande osäkerhet om det viktiga PTC systemet.

 

Markku Björkman

 

Källa: Börsen.dk