Ökad konkurrens ger billigare danska vindkraftverk

Senvions produktionsanläggning för turbiner i tyska Bremerhaven. Foto: Martina Nolte

Den tyska vindturbintillverkaren Senvion kommer att försöka bryta Vestas och Siemens dominans på den danska marknaden. Enligt flera energiexperter kan detta leda till betydligt billigare vindkraftverk i Danmark.

Under 30 år har det installerats mer än 8000 vindkraftverk, och till stor del av de som idag finns i Danmark har tillverkas av företag som nu ingår i Vestas och Siemens företagsgrupper.

Nu tar Senvion upp kampen om danska vindkraftsmarknader. Producenten, som fram till årsskiftet hette REpower, har sålt fabriker med stor framgång i Tyskland, Storbritannien, Kina och USA. Nu kommer företaget att sälja vindkraftverk ”även för dansk mark och hav”, skriver tidningen Berlingske Business.

"Vi arbetar för närvarande på att komma in på den danska marknaden", säger Andreas Nauen, VD för vindturbintillverkaren Senvion.

Det kan vara goda nyheter för danska kunder vars kostnader ökar under den landets pågående gröna energiomställning. En konkurrent till Vestas och Siemens anses kunna kan sänka priserna allmänt.

"Konkurrens brukar alltid sänka kostnader, så det är positivt att en ny aktör anländer in på den danska marknaden", säger Zhao Feng, energianalytiker hos konsultföretaget Navigant BTM Consult, till Berlingske Business.

Enligt Berlingske Business planerar Senvion på att leverera turbiner för den nya havsbaserade vindkraftparken Horns Rev 3.

"Vi deltar inte direkt i det danska anbudsförfarandet vid Horns Rev 3, men några av våra kunder som deltar där har frågat om vi har ett vindkraftverk som skulle kunna motsvara kraven. Därför har vi tagit kontakt med potentiella anbudsgivare ", säger Andreas Nauen

Fyra företag är redan kvalificerade för att bygga denna danska havsbaserade vindkraftpark, däribland Dong, svenska Vattenfall, tyska Eon och norska Statoil.