97 vindkraftverk byggs utanför tyska kusten

Siemens Gunfleet Sands Offshore vindpark. Foto: Ashley Dace

Siemens Wind Power har fått en gigantisk order på runt 14 miljarder kronor. Dong Energy har beställt turbintypen för vindkraftparken Gode Wind 1 i Nordsjön.

Siemens kommer att leverera 97 av sina D6 direktdrivna vindturbiner, som har en kapacitet på 6 MW och en rotordiameter på 154 meter.

Denna rekordstora order gäller två havsbaserade vindkraftsparker som ligger 45 kilometer utanför tyska kusten och kommer att utgöra en direkt utvidgning av Borkum Riff Grund, ett projekt som Dong också har påbörjat.

- Investeringen kommer att vara vår största någonsin och kommer att stärka vår position som ledande företag inom havsbaserad vindkraft, säger vice vd för Eons vindkraftsverksamhet, Samuel Leupold.

När Gode Wind- parken är färdig under andra halvåret 2016, kommer Dong ha omkring 3,5 GW havsbaserad vindkraft i sin portfölj. Gruppen har dock långt betydligt större ambitioner.

- Det här är en mycket stor investering för oss och för vindkraftsindustrin i allmänhet. Vi har ett mål att nå en kapacitet på 6,5 GW havsbaserad vindkraft år 2020. Detta är ett viktigt steg, säger talesmannen Rune Birk Nielsen Dong Energy till norska tidningen TUkraft.