Danmarks största vindkraftpark invigd i Kattegatt

Foto: Dong
Foto: Dong

Danmarks största havsbaserade vindkraftpark invigdes i början av september av drottning Margrethe, som berömde projektets höga teknologiska standard och dansk ingenjörskonst.  Landets statsminister välkomnade parken och dess bidrag till sysselsättningen,  ”även om konsumenterna får räkna med få betala dyrt för vindkraften”.

Cirka 140 inbjudna gäster deltog i den officiella invigningen av Anholt Offshore Wind Farm.  Från färjan Stena Nautica bevittnade gästerna hur drottning Margrethe tryckte på en stor röd knapp och startade 111 jättelika vindturbiner som står i havet mellan Grenå och Anholt .

Statsminister Helle Thorning-Schmidt lovordade också projektet.

-Det var bara 18 månader sedan Dong Energy startade byggandet på allvar. För att komma så här långt på så kort tid har krävt stora ansträngningar av tusentals människor, sade Helle Thorning-Schmidt till tidningen Dagens.

Hon hänvisade främst på projektets sysselsättningseffekt och de vinster som hon betecknade som "det danska vindkraftsäventyret".

Helle Thorning- Schmidt medgav också inför journalisterna att den nuvarande vindkraftsparken, som har kostat tio miljarder danska kronor, är en dyr affär för danskarna. 

Därmed är hon ense med landets klimat- och energiminister Martin Lidegaard, som tidigare hade sagt att ”Anholt kommer inte att leverera någon billig vind".

Danska elkonsumenter får betala 1,05 danska kronor per kilowattimme från turbinerna i Kattegatt. Det är fyra gånger mer än marknadspriset för el och dubbelt så dyrt som i hittills största havsbaserade vindkraftpark, Horns Rev II.

 

Fakta om Anholt Offshore Wind Farm

Vindkraftverk

SWT - 3,6-120

Antal vindkraftverk

111

Enskilda vindkraftverkens  prestanda

3.6MW

Installerad effekt av hela vindkraftsparken

400 MW

Navhöjd

81,6 meter

Rotordiameter

120 meter

Vindkraftverkens totala höjd

141,6 meter

Vikt, blad

18 ton

Vikt, torn

200 ton

Vikt, maskinhus

195 ton

Total vikt av vindkraftverk

450 ton

Vikt, fundament

400-630 ton

Cut- in vindhastighet

4m / s

Full produktion från

13m / s

Cut- out vindhastighet

25m / s

Pile drivningsdjup

18-36 meter

Vattendjupet

15-19 meter

Avstånd till stranden

15km

Byggtid

2012-2013

Operation

Hösten 2013