Finsk vindkraft stoppades av fladdermöss

Ett ledande politiskt parti i Finland misstänker att vindkraften sänder ut infraljud som får fladdermöss att explodera och att ljudet också påverkar människor. Foto: Creative Commons. Kredit: Paislie

Debatten i Finland om exploderande fladdermöss försenade skapandet av ett nytt stödsystem för vindkraften. Följden är att inte ett enda vindkraftverk blir klart i år.

Sannfinländarna, ett ledande politiskt parti i Finland, misstänker att vindkraften sänder ut infraljud som får fladdermöss att explodera och att ljudet också påverkar människor. Vindkraften måste klara en hälsokontroll innan det blir mera ekonomiskt stöd från statsmakten.

I början av året fanns över 70 vindkraftverksprojekt som hade fått byggnadstillstånd. Tillsammans skulle de öka Finlands vindkraft med 3,5 gigawatt. Inte ett enda av dem blir klart i år, rapporterar Helsingin Sanomat.

–  Jag kan säga med 99 procents säkerhet att inte ett enda vindkraftverk blir klart i år, säger Anni Mikkonen, vd för Finska vindkraftföreningen, till tidningen.

Orsaken är att det tidigare statsstödet för förnybar energi upphörde i november 2017. Regeringen meddelade redan 2016 att man förbereder ett nytt stödsystem, men det har inte blivit av.

Orsaken att det nya stödsystemet inte blivit av är Sannfinländarna. Sannfinländarna har motsatt sig utbyggnaden av vindkraften bland annat genom att hänvisa till exploderande fladdermöss.

Efter att Sannfinländarna splittrades har arbetet med stödsystemet ändå gått vidare och nästa år kommer vindkraften att öka med över 300 megawatt.