WindEnergy-mässan: Enercon bygger ny vindkraftspark i Vietnam

En mindre modell av Enercons nya EP3-turbin på WindEnergy-Mässan. Den nyutvecklade EP3-turbinproduktionen och det strategiska samarbetet med den nederländska tillverkaren Lagerwey gav, enligt Enercon, en extra impuls åt Enercons internationaliseringsstrategi. Foto: Markku Björkman
Trängsel vid Enercons monter i Hamburg. Enercon är en tysk tillverkare av vindkraftverk. Foto: Markku Björkman

Vid vindkraftverkbyggaren Enercons monter på Hamburgs vindkraftmässa WindEnergy berättade företagets representanter den 26 september om en ytterligare framgång på kort tid i ett sydostasiatiskt land som en del av Enercons starkare fokus på internationella marknader.

Företaget är för närvarande i högsta grad aktivt på den vietnamesiska vindmarknaden med två projekt med sammanlagt 77 megawatt.

- Under de senaste månaderna har vi gjort noggranna förberedelser tillsammans med våra kunder för vår lansering i Vietnam, säger Steffen Braun, regionchef för Asien-Stillahavsområdet på Enercon Sales International.

​​​​​​​Företagets E-103 EP2-vindkraftanläggningar i två projekt monteras, enligt Braun, snabbt på plats.

- Detta ger oss en bas för att utöka vår verksamhet i Vietnam - ett land med mycket goda förutsättningar för vindkraft på land.

Braun berättade Enercons leveranser av vindkraftverk E-103 EP2 till vindkraftparkerna Mui Dinh och Trung Nam. Mui Dinh Innefattar 16 WECS-vindsystem och Trung Nam 17.

turbinerna kommer att installeras i rörformade ståltorn på 85 meters höjd. Vietnam är ett av länderna i Sydostasien med snabbt växande efterfrågan på energi. Det beror på den positiva ekonomiska tillväxten i landet vilket i sin tur leder till ökat välstånd.

- Förnybar energi är ett snabbt sätt att täcka en del av detta energibehov, säger Steffen Braun. Det är därför som landets beslutsfattare vänder sig till förnybara energikällor i Vietnam, där målet är att utveckla vindkraftresurser de närmaste åren.

Enercon vill vidareutveckla företagets närvaro i Vietnam. Utöver det registrerade kontoret för det nybildade Enercon Vietnam Company Ltd. dotterbolag i Ho Chin Min City (Saigon), har man öppnat även en bensinstation i provinsen Ninh Thuan.

Samtidigt pågår redan förhandlingar om nästa fas med det första projektets kunder. Det går ut på att installera en vindkraftspark med total kapacitet på 152 megawatt. Vindkraftturbinerna från Enercons nya EP3-generation är redan planerade för detta projekt.

Enercon fokuserar sin verksamhet för närvarande på internationella marknader. Det är där bolaget ser dagens bästa tillväxtmöjligheter. Enercon har redan varit med om att installera över 14 000 vindkraftverk utanför Tyskland och är dessutom verksamt i 45 länder.

Den nyutvecklade EP3-turbinproduktionen och det strategiska samarbetet med den nederländska tillverkaren Lagerwey gav, enligt Enercon, en extra impuls åt Enercons internationaliseringsstrategi.